Rakúsko: Pracuje sa na odstraňovaní škôd po zosuvoch pôdy a záplavách

22.07.2012 Celý región

Graz/Viedeň 22. júla (TASR) - Odstraňovanie dôsledkov zosuvov pôdy a záplav pokračuje dnes v rakúskej spolkovej krajine Štajersko. Od soboty sa na nich podieľajú aj príslušníci rakúskej armády, vrátane ženistov.

Tamojší experti sa domnievajú, že to najhoršie má región za sebou, odvolanie pohotovosti by však bolo predčasné.

Materiálne škody, ktoré zatiaľ nevyčíslili, sú značné. Iba minister životného prostredia Nikolaus Berlakovich prisľúbil Štajersku okamžitú pomoc vo výške 1,5 milióna eur.

Po zosuvoch pôdy, ktoré si v uplynulých dňoch vynútili evakuáciu celkove asi 150 ľudí, vážne poškodili alebo zničili viacero obytných domov a vyžiadali si aj obete na životoch, je obec St. Lorentzen opäť dostupná. Na sprejazdnení prístupovej komunikácie k Oppenbergu sa ešte pracuje. V piatich ďalších obciach regiónu platí stav ohrozenia.

V Deutschfeistritzi v okrese Graz-vidiek, kde v sobotu vystúpila z koryta rieka Mura, pracovali po celú noc príslušníci dobrovoľného hasičského zboru na odčerpaní vody z ôsmich zaplavených objektov, vrátane siedmich obytných domov. Situácia je tam aktuálne stabilizovaná, evakuácia ľudí nie je zatiaľ nutná. Jedného z hasičov tu museli s ľahšími zraneniami previezť do nemocnice.

V Gösse v okrese Leoben sa v sobotu večer istý päťdesiatnik z Dolného Rakúska ocitol s osobným vozidlom v rozvodnenom potoku, z prekérnej situácie sa však dostal vlastnými silami. Jeho vozidlo zatiaľ nevytiahli.

Uzavreté mosty a podjazdy v krajinskej metropole Graz majú neblahý vplyv na tamojšiu dopravu, vrátane MHD. Niektoré zo zastávok sú uzavreté a spoje jazdia po náhradných trasách.

Rieka Mura, ktorá zaplavila aj známu cyklotrasu R2, však nedosiahla výšku 30-ročnej vody, ako predpovedali znalci pomerov. Napriek tomu museli kvôli vode uzavrieť podjazd severne od Grazu a zmieriť sa s vystúpením jej vôd z koryta aj v okolí Wildonu južne od krajinskej metropoly.

Z Korutánska, kde došlo tiež k zosuvom pôdy a lokálnym záplavám, prichádzajú dnes správy o postupnom zlepšení situácie. Najvážnejším incidentom v tejto časti Rakúska, ktorý súvisel s intenzívnymi zrážkami, bolo však uvoľnenie veľkej skaly zo steny hradu Hochosterwitz. Dvaja najťažšie zranení, vrátane chlapca v školopovinnom veku, ležia v súčasnosti v nemocnici v umelom spánku.

Situácia v Hornom Rakúsku sa v noci nadnes zlepšila, pretože hladina rieky Enns - prítoku Dunaja - poklesla asi o pol metra.

V spolkovej krajine Dolné Rakúsko predbežne povodne nehrozia. Hladiny vodných tokov tu mierne klesajú, iba v sobotu zaznamenali na Triestingu a Schwarze - prítoku Litavy - na juhu spolkovej krajiny krátkodobo znepokojujúce hodnoty.

Zdroj: APA, ORF
 

Vyberte región